top of page
Kucni lek png .png

U saradnji sa:

Search

ČAJEVAC (Melaleuca alternifolia)

Odakle nam dolazi ovo ulje?

Eterično ulje čajevca je 100% prirodno eterično ulje proizvedeno iz biljke Melaleuca alternifolia ili čajno drvo iz Australije. Za potrebe lečenja koristili su je još stari Aboridžini. To je zimzelena biljka, igličastih listova, žbunastog oblika sa belim cvetovima koja raste do 7m.

U svrhu aromaterapije primenjuje se uglavnom eterčno ulje čajevca dobijeno destilacijom pomoću vodene pare listova i vrhova grančica čajevca.

Kako deluje čajevac?

Ovo ulje je zaista pravo blago medju uljima. Smatra se jednim od najjačih prirodnih antibiotika i antivirotika, upravo zbog svog sastava.

Sastojci: eterično ulje čajevca mora odgovarati australijskom standardu koji zahteva minimum 30% monoterpenola: Terpinen-4-ol i maksimum 15 % oksida: 1,8-cineol. Zatim sadrži alfa-pinen, sabinen, alfa terpinen, limonene…

Aktivnost čajevca zasniva se na uzajamnom delovanju dva glavna sastojka: terpinen-4-ol i 1,8-cineol.

Zanimljivost: Australijski vojnici u Prvom svetskom ratu koristili su ulje čajevca kao antiseptik za rane, jer je delovao 11 puta jače nego tada vodeći antiseptik fenol. Dolaskom ere antibiotika je sasvim zaboravljen i skoro pola veka bio je u senci.

Uspešno se primenjuje u terapiji infekcija čiji su izazivači: Candida albicans, Escherichia Coli, Staphylococcus, Streptococcus, Clebsiela, Shigella…

Postoje istraživanja koja pokazuju da ulje čajevca čak može ubiti i tumorske ćelije na koži, ali su potrebna dodatna ispitivanja, kako bi se ova tvrdnja 100% priznala.

Za šta se i kako se koristi ovo ulje?

Njegove aktivne supstance blagotvorno deluju na zdravlje kože, kose, noktiju, urogenitalnog trakta posebno kod žena…

Bitno je znati da se ovo ulje koristi isključivo za spoljašnju upotrebu I da ga je za različite indikacije potrebno drugačije razblažiti u nekom baznom ulju.

Za vas smo spremili neke upotrebe eteričnog ulja čajevca koje su bazirane na NAUČNIM STUDIJAMA i jasno je dokazano da ova biljka deluje u borbi protiv njih. Ipak, nemojte na svoju ruku razblaživati ulje I praviti rastvore ili vagitorije već se posavetujte sa lekarom, tehnologom, farmaceutom…Postoje brojne apoteke koje imaju galensku labaratoriju I mogu za vas napraviti različite formulacije na bazi ovog eteričnog ulja.

1. AKNE

Za lečenje akni, koristi se 5% gel sa ovim eteričnim uljem tokom 45 dana.

U lečenju blagih do umerenih akni 5% gel sa uljem čajevca pokazao se jednako efikasnim kao i 5 % benzoil peroksid. Iako je gel sa uljem čajevca delovao nešto sporije, pokazao je znatno manje neželjenih efekata nego benzoil peroksid.

Možete koristiti I štapić za uši I nanositi direktno na bubuljicu, ali obavezno zaštitite okolnu kožu nekom kremom kako ne bi došlo do hipopigmentacija (bele prebojenosti) tog predela.

2. GLJIVICE NA NOKTIMA

Istraživanja su pokazala da direktnim nanošenjem ulja čajevca na gljivičnu promenu 2x dnevno tokom 3 meseca ima uspešnost jako sličnu kao farmaceutski lekovi koji se koriste u tu svrhu.

Takodje je bitno zaštiti okolnu kožu nekom kremom.

3. HPV VIRUS (KONDILOMI)

Novije istraživanje u kojem je 100% ulje čajevca primenjeno jednom dnevno na obične bradavice na rukama dece, u roku od 12 dana dovelo je do potpunog odstranjivanja bradavica i obnavljanja kože na mestima inficiranog područja.

4. PERUT I VAŠKE

U ovu svrhu se tokom mesec dana koristi šampon sa 5% ulja čajevca. Efikasnost je oko 50% I savet je krenuti odmah čim se perut ili vaške pojave

5. VAGINALNA KANDIDIJAZA, HERPES, BAKTERIJSKA VAGINOZA

Vagitorije (vaginalete) sa odredjenim procentom ulja čajevca vrlo uspešno uklanjaju većinu vaginalnih infekcija. Već postoje komercijalne biljne vaginalete koje pored čajevca sadrže ekstrakte još mnogih biljaka, a možete pitati u galenskoj apoteci da izrade vaagitorije za vas.

Doze čajevca je 200mg.

6. UPALA DESNI, PARADENTOPATIJA, GLJIVIČNE INFEKCIJE USNE DUPLJE

Čajevac je jedan od najefikasnijih rešenja kada su ovi problemi u pitanju. U obliku vode za ispiranje usta koja sadrži 2% ulja čajevca, može se efikasno primeniti za lečenje upale desni, upale grla, gljivičnih infekcija usne duplje koje izaziva Candida albicans, kao i za uklanjanje neugodnog mirisa iz usta.

Trudnoća, dojenje I neželjene reakcija?

Ukoliko se primenjuje na pravilan način, neželjenih reakcija gotovo da nema. Primenjen na koži, može izazvati blago I prolazno crvenilo I peckanje.

Što se tiče trudnica I dojilja, nema naučnih studija koje ispituju ovu temu, medjutim stručnjaci iz aromaterapije tvrde da im iskustvo naleže da je upotreba bezbedna.
bottom of page