top of page
Kucni lek png .png

U saradnji sa:

Search

Da li postoje kontraindikacije za primenu eteričnih ulja?

Naravno, kao i za sve na svetu.

Svaka supstanca je može biti i otrov i lek, samo je pitanje doze.

Bebe, mala deca, trudnice, osobe sa hroničnim oboljenjima ili osobe preosteljive na neke sastojke iz hrane ili lekova, treba potražiti savet lekara pre upotrebe odredjenog eteričnog ulja i prilagoditi jačinu (stepen razblaženja) odredjenoj nameni.

Danas smo za vas spremili neke od kontraindikacija za primenu eteričnih ulja.

Alergije

Ako ste skloni alergijama – pre upotrebe bilo kojeg eteričnog ulja pomešajte desetak kapi baznog ulja i jednu kap eteričnog i umasirajte u podlakticu, prekrijte flasterom. Ako u roku od nekoliko sati ne bude alergijske reakcije – možete to ulje slobodno koristiti. Osobe koje imaju već dokazane alergije neka ostave flaster preko noći.

Ovo je važno jer gotovo sva eterična ulja sadrže sastojke koji kod osetljivih osoba mogu dovesti do pojave alergija.

Trudnice

U prvom trimestru trudnoće, trudnice bi trebale da izbegavaju primenu svih eteričnih ulja ukoliko stručno lice tj. lekar ne dozvoli suprotno.

Trudnice smeju koristiti samo blage rastvore nežnih etarskih ulja kao što je ulje lavande, nakon prvog trimestra.

Zbog jakog mirisa, koji može izazvati mučninu i povraćanje, kao i drugih neželjenih efekata ako se predoziraju, za trudnice se preporučuje polovina koncentracije odredjenog ulja.

Ne postoji zvanična lista zabranjenih etarskih ulja u trudnoći, ali iz pomenutih razloga treba izbegavati ulja bosiljka, kedra, cimeta, žalfije, kleke i timijana.

Međutim, postoje ulja koja su veoma blagotvorna u toku trudnoće (mandarina, pomorandža, geranijum, lavanda, kamilica).

Najvažnija stvar je posavetovati se sa stručnim licem, s obzirom da svaka žena ima individualne zdravstvene potrebe i prateće simptome tokom trudnoće, pa je idealno kroz konzultacije pronaći metode aromaterapije, adekvatne doze eteričnih ulja i prilagoditi njihov način primene svakoj trudnici zasebno.

Fototoksičnost

Pojedina eterična ulja ne bi trebalo da se koriste kada je pojačano izlaganje suncu, jer mogu dovesti do pojave hiperpigmentacija ili neravnomernog tamnjenja. Zbog toga leti treba obratiti posebnu pažnju kada je u pitanju dermalna upotreba eteričnih ulja.

Etarska ulja koja su fototoksična su svi citrusi (limun, narandža, bergamot…), zatim kela (Ammi visnaga), anđelika (Angelica archangelica), estragon (Artemisia dracunculus), tagetes (Tagetes patula), a od najpoznatijih fototoksičnih ulja je macerat gospine trave - kantarion koji se koristi od davnina za mnogobrojne kožne probleme. Kantarion u toku leta nije preporučljivo ni oralno konzumirati.

Epilepsija

Kod osoba koje boluju od epilepsije ili postoji istorija epileptičnih napada, najidealnije bi bilo konsultovati stručno lice, koje će tačno odrediti koje eterično ulje je bezbedno i u kom razblaženju.

Ovo je posebno važno, jer neka eterična ulja čak mogu stupati u interakcije sa lekovima protiv epilepsije, pa tako provocirati napade.

Ulja koja u ovom slučaju treba izbegavati su: eukaliptus, ruzmarin, pelin, komorač, izop… zbog sadržaja kamfora, tujona, cineola I drugih supstanci koje mogu provocirati napade. Neki autori čak preporučuju izbegavanje eteričnog ulja lavande, ali to još uvek nije u potpunosti razjašnjeno.

Visok krvni pritisak

Eterična ulja mogu biti veoma lekovita i delotvorna kod osoba sa visokim pritiskom, ali postoje i ona koja bi te osobe trebalo da izbegavaju jer mogu učiniti stanje još gorim.

To su ulja poput ruzmarina, majčine dušice i u nekim slučajevima to može biti i menta.

Upozorenja:

Čajevac- pažljivo kod osoba sa leukemijom jer može povećati broj belih krvnih zrnaca.

Jasmin- suprimira laktaciju, oprez kod dojenja.

Geranijum- može izazvati dermatitis kod predisponiranih osoba.

Žalfija- povećava nivo estrogena, pažljivo kod hormon zavisnih tumora dojke ; povećava dejstvo alkohola ; interaguje sa antipsihoticima.

Cimet- oprez kod osoba na antikoagulantnoj terapiji.

Kedar- oprez kod osoba na terapiji antidepresivima I antiepilepticima.
bottom of page