August 8, 2017

Please reload

Recent Posts

Šta su etarska ulja?

August 8, 2017

Mirisne komponente iz bočica za osvežavanje prostorija je čest narodni opis za razne vrste etarskih ulja koji stavlja u drugi plan njihova prava, blagotvorna svojstva.

 

         Prema definiciji ISO (International Standards Organisation) etarska ulja su uljasti proizvodi intenzivnog mirisa koji se dobijaju iz delova biljaka destilacijom pomoću vodene pare ili iz kora citrus voća presovanjem. Naziv, etarska ulja su dobila zahvaljujući prisustvu karakterističnog aromatičnog mirisa i konzistenciji u vidu ulja. Za razliku od masnih, etarska ulja potpuno isparavaju i na papiru ne ostavljaju mrlju.

 

        Biosinteza etarskih ulja odvija se u žlezdanim ćelijama i ćelijama tkiva. Etarska ulja su složene smeše lako isparljivih prirodnih organskih jedinjenja: ugljovodonika, alkohola, aldehida, ketona, kiselina, laktona, estara i fenola, alifatične, aliciklične, aromatične i heterociklične prirode.

 

          Upotreba biljaka u svrhu ishrane i lečenja stara je koliko i samo čovečanstvo. Aktivne komponente iz etarskih ulja imaju hipotenzivno, antipiretičko (Achillea millefolium L. – Hajdučka trava), karminativno, spazmolitičko, adstrigentno (Thymus vulgaris L. – Timijan), sedativno i analgetičko dejstvo (Rosmarinus officinalis L. – Ruzmarin). Kao diuretik deluje etarsko ulje kleke. Etarska ulja mnogih biljaka deluju kao antimikrobni agensi.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square

ZAZA Aromatherapy je brand firme Pharmanais doo

Pun naziv pravnog subjekta: Pharmanais doo za proizvodnju eteričnih ulja

Sedište: 29 Novembar br 1, 18 330 Babušnica

Ogranak Niš: Vase Čarapića 84, 18 000 Niš

Delatnost I šifra delatnosti: 20.53 Proizvodnja eteričnih ulja

47.91 Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta

Matični broj: 17032674

Poreski broj (PIB): 100232242

Kontakt telefon: 018 594 449

Kontakt e-mail: info@pharmanais.com

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle