August 8, 2017

Please reload

Recent Posts

Lavanda-Kraljica svih etarskih ulja

November 27, 2017

Kao što smo već obećali, svake nedelje predstavitćemo jedno etarsko ulje iz naše ponude i njegovu primenu. Po mom mišljenju ovu priču najbolje da započnemo sa kraljicom svih ulja: Lavandom!

Kartica proizvoda:

 

Ime: Lavanda

Botaničko ime: Lavandula angustifolia

Način proizvodnje: Destilacija vodenom parom

Deo biljke iz kojeg je pridobiveno ulje: cvet, nadzemni deo

Miris: svež, cvetni, biljni, pomirujuć

Glavne komponente: Linalool, Linalylacetate, Lavandulyl acetate 

Mirisna nota: Srednja

Glavne primene: protiv glavobolje, stresa, depresije, nesanice. Kot opekotina, sportskih povreda, protiv akna i protiv insekata.

 

Poreklo:

 

Lavanda je etarsko ulje koje se dobiva iz cvetova biljke Lavandula angustifolia, koja raste na visini 800-1500m na našim prostorima. Najpoznatija je ipak francuska lavanda, zbog svog specifičnog mirisa koji zadovoljava i veoma zahtevne parfimeriste. Ipak zbog bolesti te biljke i visoke cene, proizvodnja se u zadnjih par godina "preselila" u Bugarsku, koja je postala lider u ovom veoma zahtevnom svetskom tržištu.

 

Upotreba:

Etarskim uljem lavande 1910 godine počela je aromaterapija. Sve se desilo jednog dana, kad se tadašnji francuski hemičar René-Maurice Gattefossé u svom laboratoriju opekao i pošto nije imao sa nićim da ublaži opekotine, on je nakvasio ruke etarskim uljem lavande. Njegova zapažanja opisao je ovako (tekst na engelskom):

 

 

“The external application of small quantities of essences rapidly stops the spread of gangrenous sores. In my personal experience, after a laboratory explosion covered me with burning substances which I extinguished by rolling on a grassy lawn, both my hands were covered with a rapidly developing gas gangrene. Just one rinse with lavender essence stopped “the gasification of the tissue”. This treatment was followed by profuse sweating, and healing began the next day (Gatefosse, July 1910).”

 

Ako prevedemo-Gatefosse je bio veoma iznenađen kako je njegova opekotina već sledeći dan počela da se zdravi i samim time započeo je istraživanjem aromaterapije i uticaja etarskih ulja na naše telo.

 

Osim opekotina etarsko ulje lavande je veoma poznato i po svojim smirujućim dejstvima. Uvek kad ste nervozni, muči vas nesanica ili ste pod stresom-lavanda je pravo rešenje. Etarsko ulje lavande možete upotrebiti i kod sportskih povreda, poteškoća sa aknama i u sredstvima protiv insekata.

 

Saveti za primenu:

Etarsko ulje lavande se dobro slaže sa etarskim uljima limun trave, geranije i pačulija.

 

 

Zanimljivost: 

 

Veoma često se ovo ulje zamenjuje (i falsifikuje) sa etarskim uljem Lavandina (Lavandula hybrida). To ulje ima nižu cenu na tržištu, a na nas deluje sasvim suprotno-ako lavanda smiruje, lavandin budi naša čula i daje nam više energije. Ipak proverom analitskih sertifikata to možemo brzo da otkrijemo-etarsko ulje prave lavande ima viši % linalyl acetata i veoma malo kamfora (<1.5%). Sa druge strane u lavandinu možete naći i do 10% kamfora.

 

Isprobajte i sami:

Pronađite svoju bočicu (10ml) na https://www.zaza-aromatherapy.com/product-page/lavanda-eu-lavandula-angustifolia 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square

ZAZA Aromatherapy je brand firme Pharmanais doo

Pun naziv pravnog subjekta: Pharmanais doo za proizvodnju eteričnih ulja

Sedište: 29 Novembar br 1, 18 330 Babušnica

Ogranak Niš: Vase Čarapića 84, 18 000 Niš

Delatnost I šifra delatnosti: 20.53 Proizvodnja eteričnih ulja

47.91 Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta

Matični broj: 17032674

Poreski broj (PIB): 100232242

Kontakt telefon: 018 594 449

Kontakt e-mail: info@pharmanais.com

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle