top of page
Kucni lek png .png

U saradnji sa:

Search

ETERIČNO OLJE ORIGANO (Origanum vulgare)

Od kod prihaja eterično olje origana?

Eterično olje origana je 100% naravno eterično olje, pridobljeno iz rastline Origanum vulgare, ki izvira iz Romunije.

Pridobili so ga s postopkom parne destilacije. Zanimivo je, da je za 1 L origanovega olja potrebno 100 kg origana ali 400 kg svežega rastlinskega materiala.

Zanj je značilen močan in oster vonj ter pekoč in grenak okus.

Kako to olje deluje in za kaj se uporablja?

Origanovo olje je močan naravni antibiotik, saj vsebuje učinkovine kot sta karvakrol in timol – fenolne spojine, ki delujejo močno baktericidno, t.j. ubijajo bakterije.

Zaradi močnega antibiotičnega delovanja se vse pogosteje uporablja pri zdravljenju okužb, ki jih povzročajo bakterije, ki so odporne, t.j. odporen proti antibiotikom.

V prvi vrsti dobro deluje proti bakterijam kot so: Escherichia Coli, Shigella, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus...

Ima šibak učinek na 'dobre' bakterije, ki se običajno nahajajo v našem črevesju, in jih ne ubije kot komercialni antibiotiki. Selektivno deluje le na povzročitelje bolezni, zakaj je tako, pa niti znanstveniki še niso dokazali.


Recept za glivične okužbe:

*nohti, koža - 5 kapljic eteričnega olja origana raztopite v 20 ml nekega rastlinskega olja (olivno, kokosovo, sončnično...) in večkrat na dan vtrite problematično mesto.

Opozorila

Ne uporabljajte na občutljivi koži, ker lahko povzroči draženje. Ni priporočljiva uporaba med nosečnostjo in otrokom, mlajšim od 6 let. Ne nanašajte neposredno na kožo in sluznico, ne da bi ga predhodno razredčili v baznem olju. Hraniti zaščiteno pred svetlobo in vročino, nedosegljivo otrokom.


Ta objava na blogu je informativne in izobraževalne narave. Če imate zdravstvene težave, se o previdnostnih ukrepih, kontraindikacijah in neželenih učinkih posvetujte s svojim zdravnikom, farmacevtom ali aromaterapevtom.Comentarios


bottom of page