top of page
Kucni lek png .png

U saradnji sa:

Search

ORIGANO (Origanum vulgare)

Odakle nam dolazi eterično ulje origana?

Etarsko ulje origano je 100% prirodno etarsko ulje proizvedeno iz biljke Origanum vulgare poreklom iz Rumunije.

Dobijeno je procesom parne destilacije. Interesantno je da je za 1L origanovog ulja potrebno 100kg origana ili 400kg sveže biljne sirovine.

Karakteristično je po svom jakom I oštrom mirisu I ljutom I gorkom ukusu.

Kako deluje ovo ulje i za šta se koristi?

Origano ulje je moćan prirodni antibiotik jer poseduje aktivne materije kao što su karvakrol i timol – fenolna jedinjenja, koja imaju jako baktericidno dejstvo tj. ubijaju bakterije.

Zbog svog jakog antibiotskog efekta sve se češće koristi u terapiji infekcija uzrokovanih bakterijama koje su rezistentne tj. otporne na antibiotike.

Pre svega deluje dobro bakterije kao što su: Escherichia Coli, Shigella, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus …

Na ‘dobre’ bakterije koje se normalno nalaze u našim crevima slabo deluje, a ne ubija ih kao komercijalni antibiotici. Selektivno deluje samo na patogene, a zbog čega je to tako, ni naučnici još uvek nisu dokazali.

Origanovo ulje se može kombinovati sa antibioticima tj. ukoliko ste na terapiji možete piti I jedno I drugo zajedno, ali ne zaboravite da uz antibiotike uzimate probiotik!

Na origano ulje se ne razvija rezistencija!

Ovo ulje možete uzimati oralno I tako se boriti protiv ovih bakterija, gljivica I drugih problema Ili prosto jačati svoj imunitet.

Svakom pacijentu u zavisnosti od problema treba pristupiti individualno, ali postoji neka opšte prihvaćena šema kako koristiti ovo ulje, a da bude bezbedno I efikasno.

Origanovo ulje se mora rastvoriti u nekom jestivom biljnom ulju – kokosovo, maslinovo, suncokretovo, ulje košpica groždja itd.

Uzmite veliku supenu kašiku ulja koje ste izabrali I dodajte 3-4 kapi eteričnog ulja origana. Uzmite čačkalicu I promešajte. Progutajte odjednom I popijte čašu hladne vode, ukoliko vam prija. Ulje je ljuto I gorko I to ne treba da vas plaši.

Možete polako krenuti sa jednom kapi, pa posle povećavati do 5.

Standard je da se pije 3 puta na dan, 2-3 kapi.

UVEK se pije na pun želudac tj. posle obroka.

Ovo naravno važi za odrasle ljude.

Ima jako dejstvo I na gljivice, a naročito na Candida Albicans.

Recept za gljivične infekcije:

*noktiju, kože – rastvorite 5 kapi eteričnog ulja origana u 20ml nekog biljnog ulja (maslinovo, kokosvo, suncokretovo…) I trljajte problematično mesto više puta dnevno.

*vaginalne – 1-2 kapi eteričnog ulja origana nakapite na svoj higijenski uložak I nosite svakog dana.

Upozorenja

Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne preporučuje se u trudnoći i deci do 6 godina. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu, bez prethodnog razblaživanja u nekom baznom ulju. Čuvati zaštićeno od svetlosti i toplote, van domašaja dece.


Ovaj blog post je informativnog i edukativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, o merama opreza, kontraindikacijama i neželjenim reakcijama posavetujte se sa svojim lekarom, farmaceutom ili aromaterapeutom.bottom of page