top of page
Kucni lek png .png

U saradnji sa:

Search

Vonj in vse povezano z njim

Voh je naše najstarejše čutilo, a tudi najmanj poznano.


Kako se razlikuje od drugih čutil?

Ker so receptorji v nosu popolnoma izpostavljeni zraku in so v neposrednem stiku z okoljem. Receptorji ostalih čutil (sluh, vid, okus, tip) so skriti za večplastnimi tkivi in ​​drugimi ovirami, zato sprejemajo sporočila iz okolja le posredno.


Ko vonjamo eterično olje, se molekule njegovega vonja raztopijo v nosnem izločku, kar ustvari olfaktorni (nosni) epitelij, ki se nahaja v nosni votlini. V tem tkivu je na milijone receptorjev za vonj in ima zelo majhno površino. Živčni impulzi potujejo od teh receptorjev, preko živcev, neposredno do limbičnega sistema – najstarejšega dela možganov, ki je odgovoren za intuicijo, razpoloženje, občutke in ustvarjalnost.

Vohalni živec je edina neposredna povezava med okolico in zunanjim delom telesa z možgani.

Zato lahko vonjave prebudijo močne spomine in čustva.

Čutilo za vonj vpliva na druga čutila, pa tudi na različna stanja uma in duha. Lahko takoj in veliko močneje vpliva na občutke in razpoloženje kot vsa druga čutila, vtisi pa nastajajo skoraj 2x hitreje kot npr. občutek bolečine.

Ko se naši možgani odzovejo na prisotnost molekul eteričnih olj, sprostijo snovi, ki povzročijo sprostitev, stimulacijo in celo lajšanje bolečin. Dišave pozitivno vplivajo na vedenje: stres se zmanjša, občutek samozadovoljstva pa se pod vplivom dišavnih not poveča.

Vonj eteričnih olj vpliva na čustva in miselne procese ter lahko pozitivno vpliva na razpoloženje in ustvarjalnost zaposlenih, pomaga pri sprostitvi in ​​prinaša osvežitev ter povečuje produktivnost pri dolgočasnih avtomatiziranih delih.


Zanimivost: Odnos do vonjav se pri ljudeh ustvarja že od najmlajših let. Ni prirojenega občutka za slab/neprijeten ali dober vonj. Nastane kot posledica učenja in socializacije tekom življenja.




bottom of page